Pancakesy to danie, które łączy w sobie prostotę wykonania z zawsze świetnym smakiem. Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść sobie takie słodkie placki na śniadanie lub deser czy nawet w ramach lżejszego i mniejszego obiadu. Dzieci za nimi wprost przepadają. Nawet one zresztą potrafią zrobić naleśniki, jeśli tylko pomoże się im w smażeniu ciasta. No właśnie – a na czym najlepiej je smażyć? Aby danie zawsze wychodziło idealnie, przyda się tutaj porządna patelnia do pancakes. Powinna być wyposażona w nieprzywierającą i trwałą powłokę, a także musi być ogólnie wygodna w użyciu. Jak zatem wybrać właściwą patelnię? Czy ta zwykła, którą można kupić w hipermarkecie za kilkanaście złotych, naprawdę nie nada się do smażenia małych i puszystych naleśników?
Jak wybrać dobrą patelnię do pancakes?
Niestety nie. Takie patelnie nie są bowiem odpowiednio skonstruowane do tego, by można było smażyć na nich cieńsze lub grubsze placuszki z mąki pszennej. Zawsze mają wysokie brzegi. To właśnie one sprawiają, że podważenie naleśnika staje się zadaniem wręcz niewykonalnym. Trzeba nieźle się nagimnastykować, aby w ogóle go złapać, przez co w momencie, gdy spróbuje się go odwrócić na drugą stronę, może on się przełamać lub rozlecieć. Specjalistyczna patelnia przystosowana do smażenia naleśników charakteryzuje się zupełnie inną budową. Wyposażona w niskie brzegi ułatwia obracanie placków na drugą stronę. Bez trudu można je na niej podważać i robić z nimi dosłownie wszystko. Taka patelnia pozwoli na usmażenie placków na minimalnej ilości oleju. Dzięki temu nie będą one aż tak tłuste. Staną się mniej kaloryczne i tym samym zdrowsze oraz bardziej dietetyczne.
Specjalne patelnie do naleśników różnią się jednak od siebie rozmiarem
Mogą być małe, średnie lub duże. Każda z nich znajdzie dla siebie odpowiednie zastosowanie. Mała patelnia o średnicy wynoszącej 20 lub 15 cm to tak naprawdę patelnia do pancakes, przystosowana do smażenia malutkich i grubszych placków. Można na niej przygotowywać świetne dania dla dzieci oraz mniejsze przekąski, które sprawdzą się na imprezach bądź w roli niewielkiego śniadania. Średnie patelnie umożliwią z kolei wykonanie zupełnie klasycznych naleśników. Pozwolą usmażyć tradycyjne placki, które później wystarczy pokryć jakimś słodkim serkiem, miodem, płynną czekoladą lub dżemem, aby zaspokoić nimi nawet większy głód. Największe patelnie do naleśników mają już średnicę 30 cm. Świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania krokietów. Umożliwią też wykonanie naleśników przeznaczonych do tworzenia tortów.